• Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension
  • Mackenzie Wheeler Architects - Projects - Hotels and Spas - The Grand Hotel York - Extension

The Grand York - Roman House Extension
Station Rise, York

Show info

Client
Splendid Hotel Group

Location
Station Rise, York

Date Completed
January 2018

Contract Period
18 months

Contract Sum
Confidential

Services Provided
Full Architecture and Design Services

Formally a disused 1970s office block, Roman House is situated within the York Railway conservation area close to the City Walls and former North-Eastern Railway Headquarters, now occupied by ‘The Grand’, York’s only 5* hotel.  The site is bounded by Rougier Street to the north east and Tanner Row to the south east and abuts the Grand Hotel at its South-east corner.

Having worked as architects and interior designers on the original Grand Hotel conversion, the practice was approached by Splendid Hospitality to submit planning and listed building applications for the expansion of the hotel into Roman House, to provide an extra 100 guest rooms.

 

Aesthetically, the building struggled to add any visual enhancement or amenity to this area of York. The principle material of brick had accumulated years of staining owing to unsuccessful detailing at brick junctions, and together with a rather ugly attempt to assimilate a mansard roof, this resulted in a tired and dated appearance.

The reuse of an otherwise neglected office block meets the aspirations of a sustainable and recycle minded future. Furthermore, its careful connection and integration to a Grade II* listed Hotel, has resulted in a successful visual transformation, which will be an amenity for future generations of visitors to this enchanting Northern City.