• Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School
  • Mackenzie Wheeler Education Architects & Designers Grade 1 Listed Bristol Cathedral School

Bristol Cathedral School
Bristol

Show info

Client
Turner and Townsend

Location
Bristol

Date Completed
September 2017

Contract Period

Contract Sum
£4 million

Services Provided
Full Architecture and Interior Design Services

Mackenzie Wheeler were appointed by Turner & Townsend on behalf of the Education Funding Agency to convert the lower two floors of the Charles Holden designed Grade 1 listed Bristol Central Library into a permanent home for the Cathedral Primary School, creating a unique and inspiring school within a highly individual environment. The meticulously considered layout is based around reinstating the original double height space at the centre of the lower floors which now forms the heart of the primary school. Key to the success of this space is the exposure of the original overhead ground floor glass block floor that now provides natural light into the core of the school. 

 

Classrooms open directly into this space via carefully refurbished original glazed screens and a gallery provides efficient circulation. Removal of a 1960’s concrete canopy has opened up a stone mullioned double height window and a new entrance with a series of stepped mono-pitched roofs has been carefully inserted into a difficult area of the building.  This new modern entrance for the primary school features tall areas of glazing that frame views of grand existing west facing windows and the space is lit by south facing clerestory windows.